Meny

ITQ - Ett nätverk för tjejer

ITQ är nätverket för tjejer som läser IT på universitetet och praktiker i branschen. Vi vill visa på bredden i utbildningarna och lyfta fram exempel på möjliga yrkesroller.

Vi träffar bra förebilder och genomför aktiviteter som kan förbereda och inspirera fler tjejer att välja IT-utbildning och IT-relaterade yrken. Vi håller kontakt på webben, träffas några gånger per läsår och gör till exempel studiebesök på olika företag. Att vara med i ITQ ger en möjlighet att skapa viktiga kontakter under utbildningen och för det framtida yrkeslivet. Du får din inbjudan till nätverket när du börjar din IT-utbildning här hos oss. ITQ-nätverket startade 2008.

Kontakta Marie-Therese Christiansson, koordinator och lärare på informatik, om du vill veta mera: marie-therese.christiansson@kau.se

 

Här hittar du en informationsfilm om ITQ.

 

ITQ-dagen 2015: Fler kvinnor behövs i branschen

Läs mer här

 

ITQ-dagen 2014: Nätverk som är viktiga

Läs mer här

 

 ITQ Inspirationsdag 2013

 

Gruppbild ITQ-nätverket 2013

Foto: Robin Knutsson

Årets inspirationsdag blev även ett
jubileum - 5 år.
Läs mer

 

 

 

 

 

 

 

 

Gruppbild ITQ-dagen 2012

Fotograf: Markus Helmersson

ITQ Inspirationsdag 2012

Ljungbergsalen fylldes med dryga 70 kvinnor och tjejer på ITQ-dagen 2 april 2012. Gemensamma nämnaren? IT!

ITQ Inspirationsdag 2012 genomfördes 2 april. Presentationsmaterialet finns upplagt i menyn till höger och länk till artikeln nedan.

Läs artikeln om ITQ-dagen 2012 här!

 

 

 

 

 

Gruppbild ITQ-dagen 2011

ITQ-dagen 2011 

ITQ Inspirationsdagen 2011 genomfördes den 1 april. Du hittar presentationsmaterialet från den gången här till höger och en artikel här nedanför.

ITQ-dagen 2011 - Fullsatt på IT-dag för tjejer

 

 

Mollin Widegren på andra plats i årets IT-tjej

Läs mer om hur vår student fick pris av Microsoft på Berns...

Se filmen som ska inspirera tjejer att läsa IT på Karlstads universitet

Ewelina Helmersson och Mollin Widegren har i sitt examensarbete valt att göra en studie av vad det är som orsakar den märkbara frånvaron av kvinnligt deltagande vid IT-utbildningar. De har tillsammans spelat in denna inspirationsfilm till varför tjejer ska läsa IT på Karlstads universitet.

 

Producent: Markus Helmersson 
 

Nöjda tjejer som läst IT på Karlstads universitet

"Företagen satsar verkligen på fler tjejer inom IT-segmentet"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Namn: Sofia Remdahl
Ålder: 22
Kommer från: Göteborg
Läser: IT-design: affärssystem och ekonomi

Sofia Remdahl studerade IT-design med inriktning affärssystem och ekonomi. Sitt första jobb i branschen har hon i rollen som affärssystemkonsult på Accenture i Stockholm.

Varför valde du IT-designprogrammet?

Jag hamnade här lite av en slump. Hade först tänkt läsa ekonomi, men insåg att den marknaden hade ett så stort överskott av ekonomer (och speciellt tjejer). Jag kände att jag ville sticka ut med något mer än ekonomi och lockades då till denna utbildning: ”IT-design: affärssystem och ekonomi”.

Hur tycker du det är att plugga i Karlstad?

Eftersom jag är från Göteborg kändes allt väldigt litet när jag först kom hit. Efter ett tag såg jag det dock som positivt: bor mittemot universitet, har nära in till stan och träningen, Ica är promenadsträcka till, folket är trevliga och man finner verkligen lugn och ro att plugga. Jag ångrar inte alls att jag flyttade hit, trots att det i början var lite segt.

Hur har du upplevt utbildningen?

Med handen på hjärtat tycker jag den har varit jättebra! Jag har fått en fördjupning inom IT och bra ekonomikunskaper. Vi har ständigt haft kontakt med näringslivet i form av gästföreläsare, frukost- och lunchföreläsningar samt mentorskap. Man känner sig extra eftertraktad som tjej eftersom man ständigt blir påmind om att företag verkligen satsar på fler tjejer inom IT-segmentet.

Vad jobbar du med nu/vill jobba med i framtiden?

Jag har fått anställning hos Accenture i Sthlm som konsult inom Technology. Accenture har varit mitt drömföretag från dag 1 sen jag började denna utbildning, så jag är överlycklig!

Vilka tips vill du ge blivande studenter?

Var engagerad och knyt kontakter direkt. Du märker med tiden hur viktigt det är med ett stort kontaktnät i alla avseenden. 

 

"Skapa kontakter och forma din utbildning utifrån ditt intresse"

Helena Wassberg studerade IT-design med inriktning affärssystem och ekonomi. Sitt första jobb i branschen har hon i rollen som kvalitetsansvarig på Compare Testlab i Karlstad.

 

 

Helena Wassberg, alumn

Varför valde du IT-design programmet?

Jag var först inriktad på att läsa ekonomi, men när jag upptäckte IT-design programmet med inriktning mot affärssystem & ekonomi så kände jag att det var vad jag hellre ville. Från tidigare arbetslivserfarenhet hade jag ur ett användarperspektiv börjat intressera mig för IT, men kunde inte speciellt mycket. Mitt intresse ligger mer i att förstå en verksamhets och dess individers behov, men jag vill också ha kunskap och förståelse för vad IT kan ge för möjligheter.


Hur tyckte du det var att studera i Karlstad?

Jag kommer från Karlstad så för mig har det inte varit så stor förändring. Sen har jag inte heller levt studentliv på samma sätt som yngre studenter så hur det är kan jag inte svara på.

Hur har du upplevt utbildningen?

Intressant och utvecklande. Jag fick ett helt annat sätt att se på IT och vilken bredd det finns i form av olika yrkesroller. Jag hade aldrig programmerat eller haft intresse för något sådant innan men i stort sett alla kurser var intressanta och roliga. Nu har jag förståelse och kunskap, en bas, som är nödvändig även om jag vill arbeta mer verksamhetsnära.

Vad jobbar du med nu?

Nu jobbar jag som kvalitetsansvarig på Compare Testlab, ett leverantörsoberoende testcenter som drivs av stiftelsen Compare. Mitt jobb har hittills inneburit att kartlägga hur verksamheten bedrivs, och hur vi vill att den ska fungera, för att kunna bygga upp ett verksamhetssystem och se till att det finns riktlinjer och rutiner som fungerar. Det är ett arbete mot att kvalitetssäkra den miljö och de tjänster vi erbjuder kunderna.

Annat du vill lyfta fram som inspiration?

Skapa kontakter, försök forma din utbildning utifrån intresse och inte bara vad som efterfrågas på arbetsmarknaden. Det ska vara kul att jobba när du är klar med utbildningen. Jag hoppas att fler tjejer utbildar sig och söker sig till IT-branschen för jag tror att det är viktigt att kunna dra fördel av både män och kvinnors sätt att se på saker.

 

”Utbildningen har betytt så otroligt mycket för mig, men ska jag summera den med några ord säger jag: spännande kunskap, styrka och personutvecklande!”

 

 

 

 

 

 

 

Ewelina Helmersson läste IT-design med inriktning mot programvarudesign

 

 

 

 

 

 

 

Namn: Ewelina Helmersson
Kommer från: Filipstad
Ewelina Helmersson läste IT-design med inriktning mot programvarudesign, har sedan byggt på med en magisterexamen i projektledning. Jobbar idag på Logica i Karlstad

Varför valde du IT-design programmet? 

- En lärare ifrån ämnet Informatik besökte min gymnasieskola under mitt sista år på matte och datalinjen. Han gjorde reklam för programmet när det var rätt så nystartat och jag kände att det var perfekt för mig. Och det var det verkligen! Både utbildningen i sig och att den var placerad i Karlstad, så att det gick att pendla. Det var bra att det fanns tre olika inriktningar på programmet också. 

Hur tycker du det var att plugga i Karlstad? 

- Karlstad är en otroligt fin stad och jag flyttade hit under mitt andra år, eftersom jag ville känna på det härliga studentlivet! Det är nära in till sta’n och man har nära till sina kompisar här på Kronoparken.

Hur upplevde du utbildningen? 

- Första året gav mig verkligen en bred grund för vad jag skulle kunna välja att rikta in mig på. Jag känner att utbildningen gav mig kunskaper som jag verkligen har nytta av i min framtida karriär. Du får ju också en viss frihet inom programmet, så att du har chans att plugga utomlands också eller någon annan spännande kurs. 

Vad jobbar du med nu och hur ser du på framtiden?

- Jag fick anställning som konsult på Logica i Karlstad nästan direkt efter min examen och där jobbar jag som systemutvecklare i ett projekt för Försvarsmakten där jag jobbar med deras interna system. Mina framtidsvisioner är att jobba mig upp till att bli projektledare och jag skulle otroligt gärna hålla föreläsningar av något slag - vara en inspirationskälla för folk helt enkelt! 

Tips till de som funderar på att läsa IT i Karlstad?

- Välj det du tycker är roligt och strunta i vad kompisarna väljer. Du ska läsa/jobba med det du tycker intresserar dig. Allt blir så mycket roligare och givande då. Tänk också på att välja kurser efter detta och ha ett öga på vad de söker på arbetsmarknaden. Är du tjej behöver du inte känna dig ensam - det finns många tjejer som läser IT i Karlstad. Det finns även möjlighet att vara medlem i tjej-nätverket ITQ, som ibland ordnar träffar eller besök hos företag!